Koillisnet on käynnistänyt selvityksen kyläverkkojen rakentamisesta Kuusamoon

Tiedote 3.11.2023

Koillisnet Oy

Koillisnet kartoittaa parhaillaan Kuusamon alueella sijaitsevien kylien kiinnostusta valokuituun. Mikäli kiinnostusta löytyy riittävästi, Koillisnet arvioi mahdollisuutta rakentaa valokuituverkot näille kylille tukiperusteisesti.

 

Maaseuturahaston kyläverkkotuki on tarkoitettu kyläverkkojen rakentamiseen sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu. Tuen myöntämiseen vaikuttaa oleellisesti alueen asukkaiden kiinnostus valokuituun.

 

”Toivommekin nyt kylien asukkailta aktiivisuutta, jotta tuen hakeminen on perusteltua”, painottaa Koillisnetin toimitusjohtaja Jani Moilanen.

 

Jos maaseuturahasto myöntää tuen, Koillisnet tekee päätöksen rakentamisesta vuoden 2024 aikana. Myönteinen rakentamispäätös edellyttää riittävää liittyjämäärää niin alue- kuin katukohtaisesti. Varsinainen verkkojen rakentaminen alkaisi vuonna 2025.

 

Kyläverkkotuen ja rakentamispäätöksen lisäksi asukkaiden aktiivisuus vaikuttaa merkittävästi myös liittymismaksuun.

 

”Arvioimme, että liittymien hinta vaihtelee 500–1 100 euron välillä. Mitä enemmän ja tiheämmässä liittyjiä on, sitä kustannustehokkaampaa rakentaminen on”, selventää Moilanen.

 

Kyläillat elinvoimaisuuden asialla 

Kuusamon kaupunginvaltuusto on hyväksynyt uuden maaseutuohjelman, jossa painopiste on Kuusamon kylien elinvoiman edistämisessä erilaisilla toimenpiteillä.

 

Yksi keskeinen osa-alue kylien kehittämisessä on haja-asutusalueiden internetyhteyksien parantaminen. Osa kyläalueista on jo varustettu valokuituverkon runkoverkolla.

 

”Järjestämme näissä kylissä kyläiltoja. Koillisnetin edustaja on paikalla kertomassa, miten valokuitu voitaisiin saada kylälle”, kertoo Kuusamon kaupungin maaseutuasiantuntija Heino Ervasti.

 

Kyläiltoja pidetään seuraavissa kylissä: Nissinvaara, Käylä, Määttälänvaara, Törmäsenvaara, Sänkikangas ja Kurkijärvi. Ensimmäinen kyläilta järjestetään Nissinvaaran koululla 13.11.2023 klo 18.00.

 

Kyläilloissa keskustellaan myös muista kyliä koskevia asioita.  

 

Lisätietoja:

 

Koillisnet: Toimitusjohtaja Jani Moilanen, p. 044 734 4313, jani.moilanen(at)kaisanet.fi

 

Kuusamon kaupunki: maaseutuasiantuntija Heino Ervasti, p. 040 8608735, heino.ervasti(at)kuusamo.fi

Lisää ajankohtaista

Verkon huoltotöitä

Suoritamme verkon huoltotöitä Kuusamon alueella 27.3.2024 klo 18:00. Huoltokatko aiheuttaa lyhyen katkoksen alueen verkkoyhteyksiin. Valtaosa yhteyksistä palautuu toimintaan automaattisesti mutta käytössä oleva

Lue lisää »

Kyläverkkokartoitus on päättynyt

Kartoitimme Kuusamon alueella sijaitsevien kylien kiinnostusta valokuituun. Kartoitus on nyt päättynyt ja kiitämme kaikkia kiinnostuksensa ilmoittaneita. Tiedotamme kartoituksen tuloksesta helmikuun 2024 aikana.

Lue lisää »

Valokuitua rakentamassa 
Koillisnet Oy

Olemme uusi valokuituyhtiö Koillisnet, jonka omistavat Oulun Seudun Sähkö ja Kaisanet. Osuuskuntataustaisilla omistajillamme on valokuituverkkoja 25 kunnan alueella ja yhteensä yli 20 000 laajakaista-asiakasta.

Asiakaspalvelu 044 7344 388 Avoinna ma-pe 8-21

All Rights Reserved Koillisnet 2021