Usein kysyttyjä kysymyksiä

Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon (laser/led) muodossa. Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin sekä langattomiin yhteyksiin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen turvalliseen käyttöön. Valokuitu on ainoa luotettava, pitkän aikavälin tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeasti ja luotettavasti niin nykyiset palvelut (Internet, kaapeli-TV, suoratoistot, pankki jne.) kuin kaikki tulevaisuuden asiointipalvelutkin. Kuituliittymä nostaa kiinteistösi arvoa. Etätyö, valvonta ja erilaisten etäjärjestelmien, kuten kiinteistöautomaation sekä turvaratkaisuiden, hyödyntäminen ovat mahdollisia valokuidun avulla. Valokuitu korvaa nykyiset internetliittymäsi.

Valokuitu on sijoitus tulevaisuuteen: se on nopein ja varmin tiedonsiirtomuoto. Liittymäsopimusten tekeminen edullisella ennakkohinnalla on kannattava sijoitus. Liittymän ennakkohinta on vain murto-osa todellisista rakentamisen kustannuksista! Valokuitu on ainoa tietoliikenneyhteys, joka mahdollistaa nopeat ja luotettavat yhteydet. Mokkulat ovat epävarmoja, koska niiden tarjoama kaista on aina jaettu muiden käyttäjien kesken, mikä tekee niistä todellisuudessa varsin hitaita. Olipa kyseessä 4G- tai 5G-kaista, se on aina jaettu ja signaalin kantomatka on rajallinen.

Verkon langatonta jakamista varten tarvitset reitittimen, jonka saat kätevästi kauttamme valokuituliittymäsi tilauksen yhteydessä. Kun hankit reitittimen kauttamme liittymätilauksen yhteydessä, asennamme sen käyttövalmiiksi ja opastamme laitteen käytössä.

Liittymä kannattaa tilata sisälle saakka tuotuna jo nyt, mutta kytkeä laajakaistapalvelu käyttöön vasta, kun sopimuksesi on päättynyt toisen operaattorin kanssa. Liittymä on otettava sopimuksen mukaisesti käyttöön 18 kuukauden kuluessa liittymän valmistumisesta. Näin saat hyödynnettyä rakennusajan edullisen hinnoittelun ja liittymä on valmiina käyttöönotettavaksi, mutta sinun ei tarvitse maksaa päällekkäisiä kuukausimaksuja. Valokuidun ennakkotilaus hinta 100 € edellyttää 2 vuoden käyttösopimusta, jonka jälkeen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus (sopimusehdot).

Sopimusta voi jatkaa toistaiseksi voimassa olevana, jolloin liittymän irtisanomisaika on tyypillisesti 1–2 viikkoa. Pitkiin määräaikaisiin sopimuksiin ei kannata sitoutua. Mikäli nykyinen operaattori ei suostu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen, liittymä kannattaa kilpailuttaa operaattorilla, joka ei edellytä määräaikaisuutta. Mobiililiittymän (”mokkula”) kilpailuttaminen on varsin helppoa. Sen kun vain vaihtaa toisen operaattorin Sim-kortin langattomaan reitittimeen.

Valokuituverkon rakentaminen ajoittuu pääosin vuodelle 2022. Verkko valmistuu reilun vuoden kuluttua rakentamisen aloittamisesta.

 

Ensimmäisenä tehdään teiden ja tieliittymien alitukset ja sen jälkeen rakennetaan runko- ja jakeluverkko. Viimeisenä tehdään tonttiliittymät ja asennetaan valokuitu tilaajan osoittamaan paikkaan kiinteistössä. Urakoitsijan katselmushenkilö ottaa sinuun yhteyttä hyvissä ajoin ennen kiinteistöhaaran rakentamista sekä sopii kanssasi kuidun reitin perille kiinteistöön. Tarkistathan, että tilauslomakkeella antamasi yhteystiedot ovat oikein.

Liittymismaksu laskutetaan, kun liittymä on toimitettu palvelusopimuksen mukaisesti. Meillä ei siis ole ennakkomaksuja.

Liittymä kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen varsinaisen rakentamistyön alkamista. Verkon suunnittelun kannalta on erittäin tärkeää, että tilaus tehdään mahdollisimman pian. Liittymän hankkimisen ehdoton takaraja on siinä vaiheessa, kun alueellasi tehdään liittymien alituksia (valmistelevat työt). 

Voit päivittää palvelua tekemällä muutospyynnön Koillisnetin asiakaspalveluun. Palvelumuutos ei vaadi toimenpiteitä asiakkaan kiinteistössä. Muutos tulee voimaan seuraavasta mahdollisesta laskutuskaudesta. Päivitys voi koskea nopeutta tai palvelukokonaisuutta.

Ei voi. Jokaiselle liittyjälle varataan tietty kuitumäärä jakokaivosta tai -kaapista. Näitä kaivoja on noin 2-5 km välein. Jälkikäteen liittyminen nostaa merkittävästi liittymiskustannuksia.

Liittymän voi tilata mökille eri hintaan, mikäli alueen läheisyydessä on vakituisia tilaajia. Valokuituliittymä on kuitenkin 24 kk määräaikainen sopimus, jolloin kuukausimaksu on 39,90 €/kk (Kuitu200) tai 59,90 €/kk (Kuitu1000). Liittymää ei ole mahdollista sulkea ensimmäisen 2 vuoden aikana.

Pääsääntönä voidaan pitää, että kun kaivuri on kulkenut tontin ohi, ei 100 euron liittymämaksua voida enää taata.

Lähtökohtaisesti alueella toimivat operaattorit eivät anna lupaa hyödyntää olemassa olevia kaapeleita. Siksi rakennamme oman verkon. Voimme toki hyödyntää olemassa olevia putkituksia, sillä pääsääntöisesti ne ovat kiinteistön omaisuutta.

Kyllä voi, saman omistajan kiinteistöihin voi rakentaa sisäverkon. Rakennukset voidaan yhdistää toisiinsa sisäverkolla. Sisäverkoksi suosittelemme valokuitua sen sähkönjohtamattomuuden vuoksi.

Urakoitsija vastaa tontillasi tapahtuvista töistä ja on tätä kautta myös vastuussa niistä. Huomioithan kuitenkin, että urakoitsija siistii ja tasoittaa kaivujäljet tontilla konetyönä. Lopullisista vihertöistä vastaa tontin omistaja. Esimerkiksi uuden nurmikon kylväminen kaivujäljelle kuuluu liittymän tilaajalle.

Kun valokuidun kaapelointityöt alueella päättyvät, jäävät tienvarret konejäljelle odottamaan jatkokäsittelyä. Yleisten tiealueiden ennallistamisesta nurmetuksineen vastaa tiealueen omistaja. Useimmissa tapauksissa tiealueen ennallistamisesta on sovittu kunnan kanssa. Yksityisteiden ja – maiden osalta asia sovitaan kunkin tiehoitokunnan kanssa erikseen. Huomioithan, että tontilla tapahtuvien kaivutöiden lopullisista vihertöistä puolestaan vastaa tontin omistaja.  

Reittisuunnitelma käydään läpi kiinteistön omistajan kanssa ennen kaivuutöiden aloittamista tontilla. Halutessasi voit minimoida kuiturakentamisen haittoja tontillasi asentamalla 40 cm syvyyteen läpimitaltaan 50 mm sileäpintaisen muoviputken (esim. sadevesiputki). Suojaputki asennetaan talon reunasta ajotien varteen. Putkenpäät tulee suojata vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla. Putken molempiin päihin asetetaan merkkikepit tekstillä valokuitu. Hyödynnämme tätä asennuksen yhteydessä, eikä pihapiiriä tarvitse avata erikseen.

Tonttikartta edesauttaa verkon rakentamista kiinteistöönne, se ei kuitenkaan ole pakollinen. Urakoitsija varmistaa kiinteistön kuitureitin ennen valokuidun rakentamista.

Valokuitukaapelin suositeltu asennussyvyys on tontilla 0,4 m. Tontin ulkopuolella suositeltu asennussyvyys on 0,7 m.

Vältämme asfaltin rikkomista kaikin keinoin ja tarkistamme aina olemassa olevat putkitukset ja muut seikat. Mikäli kiinteistön omistajalle arvellaan tässä vaiheessa tulevan ylimääräisiä kuluja, on tilaajalla oikeus peruuttaa tilaus.

Valokuitukaapeli (4 x SML), asennetaan tontille ja on noin pikkusormen vahvuista (0,8 cm).

Kyseessä ovat sähkölain edellyttämät olemassa olevien kaapeleiden merkinnät. Merkintöjen tarkoituksena on ehkäistä tahattomia kaapelikatkoja kaivuutöiden yhteydessä.

  • Sininen tarkoittaa sähkökaapelia.
  • Oranssi tarkoittaa tietoliikennekaapelia.
  • Neonvihreä tarkoittaa kaukolämpökaapelia.

Merkinnät eivät siis suoranaisesti liity kiinteistön valokuitukaapelin rakentamiseen.

Taloyhtiön yhtiökokous päättää valokuituliittymän hankinnasta. Liittymä viedään taloyhtiön tekniseen tilaan. Taloyhtiöön hankitaan vain yksi liittymä. Taloyhtiöt vastaavat itse mahdollisista sisäverkkokaapeloinneista. Kysy asiakaspalvelustamme 044 7344 388 taloyhtiöille räätälöityjä ratkaisujamme.

Ei ole. Kiinteistökaapelit eivät sisällä metallijohtimia. Runko- ja jakelukaapelit ovat maadoitettuja. Mahdolliset sähkökatkokset vaikuttavat ainoastaan valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön ja sitä kautta yhteyden toimintaan. Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavan ylijännitesuojan avulla, varsinkin maaseudulla.

Kannattaa ehdottomasti hyödyntää 100 € tarjous, sopimuksesi on voimassa niin kauan, kun asut osoitteessa. Mikäli muutat kesken sopimuskauden (2 vuotta), sopimus purkaantuu, eikä sinulle tule tästä ylimääräistä kulua. Kuituyhteys nostaa kiinteistösi arvoa. Uusi asukas voi liittyä kuituverkon asiakkaaksi.

Liittymismaksu: Liittymismaksu maksetaan kertamaksuna yhdessä erässä, kun asennus on tehty.

Reititin: Jos olet tilannut reitittimen, se laskutetaan valitsemasi maksutavan mukaan, kun asennus on tehty. Jos maksutapasi on kuukausimaksu, ensimmäinen erä tulee maksuun asennuksen jälkeen.

Kuukausimaksu: Liittymäsi kuukausimaksu määräytyy liittymänopeutesi mukaan ja se laskutetaan kerran kuukaudessa. Laskutus alkaa, kun liittymä on otettu käyttöön.

Huom! Jos otat valokuituliittymäsi käyttöön myöhemmin, liittymämaksu ja joko reitittimen kertamaksu tai kuukausierä (24 kk ajan) tulevat kuitenkin maksettaviksi heti asennuksen jälkeen.

Esimerkki: Jos otat liittymän käyttöösi heti asennuksen jälkeen ja olet valinnut reitittimen maksutavaksi kertamaksu, ensimmäisellä laskullasi laskutetaan:

  • liittymismaksu
  • reititin
  • kuukausimaksu niiltä päiviltä, kun valokuitu on ollut käytössä asennuskuukautena.

Kun liittymismaksu ja reititin on maksettu, maksat jatkossa vain liittymän kuukausimaksun.

Valokuitua rakentamassa 
Koillisnet Oy

Olemme uusi valokuituyhtiö Koillisnet, jonka omistavat Oulun Seudun Sähkö ja Kaisanet. Osuuskuntataustaisilla omistajillamme on valokuituverkkoja 25 kunnan alueella ja yhteensä yli 20 000 laajakaista-asiakasta.

Asiakaspalvelu 044 7344 388 Avoinna ma-pe 8-21

All Rights Reserved Koillisnet 2021