Valokuiturakentamisesta kysyttyä

Laajennamme valokuituverkkojamme Kuusamossa ja Kemijärvellä. Olemme saaneet eri kanavia pitkin valokuituverkon rakentamiseen liittyviä kysymyksiä. Alla kootusti vastauksia niistä yleisimpiin.

Mitä aikaisemmin saamme riittävän määrä tilauksia tietylle alueelle, sitä nopeammin voimme tehdä päätöksen rakentamisesta ja aloittaa varsinaisen verkon suunnittelun. Tilaamalla itse ja kannustamalla naapureitasikin tekemään valokuitutilauksen hyvissä ajoin, voit vaikuttaa valokuidun tuloon omalle alueellesi.

Jos liittyjiä ei saada riittävästi, voi rakennettava alue pienentyä tai verkko jäädä kokonaan toteutumatta joillekin alueille. Jos näin kävisi,  tilaus peruuntuu automaattisesti. Mitään riskiä ei siis tässäkään kohtaa ole. Meillä ei myöskään ole ennakkomaksuja eli maksat vasta kun liittymä on käytössäsi.

Valokuituverkkoa laajennetaan rakentamalla uutta verkkoa niille alueille, joilla on riittävästi kysyntää. Liittyjämäärä siis ratkaisee, toteutuuko valokuituverkko jollekin tietylle alueelle. Rakentamisjärjestykseen voi vaikuttaa myös alueen muu infrarakentaminen. Pyrimme aina hyödyntämään yhteisrakentamista, jotta katujen varsia ei tarvitse kaivaa auki useita kertoja.

Kun maatyöt omalla alueella valmistuvat, saattaa varsinaiseen liittymän käyttöönottoon kuitenkin mennä vielä aikaa. Vaikka tonttikaivuita, jakelu- ja runkoverkkoa rakennetaan samanaikaisesti, eivät ne yleensä valmistu yhtä aikaa, vaan alueella voi yhä olla keskeneräisiä runko- ja keskustöitä tehtävänä ennen kytkeytymistä valtakunnalliseen verkkoon.

Vasta viimeisetkin laiteasennukset saadaan tehtyä, testaamme vielä verkon toimivuuden, minkä jälkeen pääsemme käyttöönottojen pariin. Liittymä voidaan ottaa käyttöön vasta, kun koko verkko on toimintavalmis.

Vaikka omalla asuinalueella tapahtuvat maanrakennustyöt ovat valokuituverkon rakentamisen näkyvin osa, on prosessi todellisuudessa hyvin monivaiheinen ja siinä pyritään aina toimimaan mahdollisimman ripeästi.

Heti rakentamispäätöksen jälkeen aloitamme verkon suunnittelun ja erilaisten lupien hakemisen. Hankkeesta riippuen lupia joudutaan hakemaan kaupungilta tai kunnalta, Ely-keskukselta sekä yksityisiltä toimijoilta. Luvituksen avulla varmistetaan muun muassa se, että rakentamisessa huomioidaan maan alla kulkeva muu infra, kuten sähkö, vesi-, ja viemärilinjat. Esimerkiksi Kemijärvellä ja Kuusamossa teemme kaivuita yhteistyössä sähkön maakaapeloinnin kanssa, jolloin tienvarsia ei tarvitse kaivaa auki kahta kertaa.

Vasta kun suunnittelu- ja lupaprosessi on saatu maaliin, pääsemme kaivamaan runko- ja jakeluverkkoa sekä tonttiliittymiä. Tässä vaiheessa valokuituverkon tulo konkretisoituu myös asiakkaillemme.

Vaikka tonttikaivuita, jakelu- ja runkoverkkoa rakennetaan samanaikaisesti, eivät ne yleensä valmistu yhtä aikaa, vaan alueella voi yhä olla keskeneräisiä runko- ja keskustöitä tehtävänä ennen kuin pääsemme testaamaan verkon toimivuutta. Liittymäasennukset voidaan aloittaa vasta, kun koko verkko on toimintavalmis.

Lisää ajankohtaista

Verkon huoltotöitä

Suoritamme verkon huoltotöitä Kuusamon alueella 27.3.2024 klo 18:00. Huoltokatko aiheuttaa lyhyen katkoksen alueen verkkoyhteyksiin. Valtaosa yhteyksistä palautuu toimintaan automaattisesti mutta käytössä oleva

Lue lisää »

Kyläverkkokartoitus on päättynyt

Kartoitimme Kuusamon alueella sijaitsevien kylien kiinnostusta valokuituun. Kartoitus on nyt päättynyt ja kiitämme kaikkia kiinnostuksensa ilmoittaneita. Tiedotamme kartoituksen tuloksesta helmikuun 2024 aikana.

Lue lisää »

Valokuitua rakentamassa 
Koillisnet Oy

Olemme uusi valokuituyhtiö Koillisnet, jonka omistavat Oulun Seudun Sähkö ja Kaisanet. Osuuskuntataustaisilla omistajillamme on valokuituverkkoja 25 kunnan alueella ja yhteensä yli 20 000 laajakaista-asiakasta.

Asiakaspalvelu 044 7344 388 Avoinna ma-pe 8-21

All Rights Reserved Koillisnet 2021